Sportschoolfanaten die buitengewoon presteren, hardlopers die verbluffend makkelijk lopen, fietsers die steeds langer op de fiets zitten. Wat is hun geheim? Voor steeds meer sporters is het allang geen geheim meer. Creatine creëert meer spierkracht en uithoudingsvermogen. Het brengt voor velen een explosieve power boost teweeg.

Trainen in een hogere versnelling
Creatine is een brandstof die snel meer energie geeft. Deze extra energie, ook wel adenosine tri-phosphate (ATP), werkt als een soort diesel in je spieren. Hierdoor haal je steeds meer uit je training en jezelf. Door meer Creatine in je spieren kun je harder trainen. Door harder trainen krijg je meer spieren en kun je vervolgens weer zwaarder trainen. Hierdoor ontstaat er een soort sneeuwbaleffect. Bij elke training sta je versteld van je nieuw verworven uithoudingsvermogen. Creatine biedt dus extra ondersteuning voor je spieren, waardoor je kunt trainen in een hogere versnelling.

Onderzoek naar Creatine
Creatine komt voor in vlees en vis. In één kilo rauwe vis zit ongeveer 5 gram Creatine. De natuurlijke stof geeft spieren energie om goed te functioneren. Omdat het lichaam ‘bekend’ is met de stof, is het zeker niet schadelijk om je spieren van meer Creatine te voorzien. Het is bewezen dat meer van deze werkzame stof zorgt voor een latere verzuring van de spieren. Hierdoor kunnen spieren tijdens een training langer belast worden. Spieren die sterker worden, kunnen ook weer meer belasting aan. Volgens onderzoek zou het verstandig zijn om in het begin een hogere oplaaddosis te nemen voor een gedegen (spier) fundament. In de eerste vijf dagen 20 gram per dag en vervolgens 5 gram per dag voor het onderhoud van de opgebouwde spieren.

Creatine kan bij elke sport van grote waarde zijn. Het is een geliefd product bij bodybuilders. Dit komt omdat het de explosieve kracht bij krachtraining verhoogt en tevens helpt bij het herstel tussen de sets en na de training. Door het spierherstellend vermogen van Creatine behoort spierpijn tot het verleden. Hierdoor kan je sneller weer naar de sportschool of een andere geliefde sport uitoefenen.

Creatine magnesium chelaat
Een deel van de ingenomen Creatine wordt door je lichaam weer afgebroken. Het (veel te intelligente) lichaam heeft de extra energie niet nodig voor de normale spierfunctie. Om de afbraak van Creatine tegen te gaan is Creatine magnesium chelaat uitgevonden. Het magnesium beschermt tegen de afbraak door de maag en het chelaat zorg voor een goede opname.

Toepassing
Veel sporters hebben moeite met het innemen van Creatine poeder, aangezien het slecht te mengen is. Volgens ervaren gebruikers is het goed te mengen met warm water, waarna het snel in de spieren wordt opgenomen. Creatine is verkrijgbaar in poeder, pilvorm en in een serum.