Veertien jaar geleden kwam hij met zijn familie naar Nederland. Hij werkte dertien jaar lang in wel twintig verschillende Aziatische keukens. De heer Deng had een missie: een steeds verdere smaakverfijning doorvoeren. Inmiddels heeft hij zoveel smaakervaring dat hij precies weet wel product van welke leverancier afkomstig is.

Grote droom
Zijn grote droom ontstond toen hij werkzaam was bij het familiebedrijf ‘Sakana’. Samen met een hechte vriendenclub wilde hij een modern Japans restaurant beginnen. Hij vond de naam ‘Sakura’ erg mooi klinken. Omdat er meer Japanse restaurants waren met deze naam, heeft hij zijn lievelingskleur blauw er aan toegevoegd. Het ‘all you can eat’ concept, dat acht jaar geleden zijn opmars kreeg, had hij op de voet gevolgd. Hij wist precies hoe hij zijn concept neer wilde zetten.

Veel kritiek overwonnen
Dat neerzetten verliep niet altijd even soepel. Na het succes van Blue Sakura in Enschede, zag hij in 2012 een prachtige locatie in de Zwolse Bethlehemkerk. De sfeer ervan trok hem enorm aan. Het zou alleen nog anderhalf jaar duren voordat hij de kerkdeuren naar zijn tweede restaurant kon openen. Vanuit diverse hoeken kwam kritiek. Een restaurant, met al zijn dampen, zou de monumentale waarde van de voormalige kloosterkerk zwaar aantasten. Punt voor punt heeft de heer Deng de gemeente weten te overtuigen van het tegendeel. Hij heeft zijn beloftes meer dan waar gemaakt. Naast het gebruiken van de beste afzuigkap van Nederland heeft hij nieuw leven geblazen in het oudste gebouw van Zwolle. De kerk uit 1309, die al jaren in een slechte staat verkeerde, is werkelijk oogstrelend gerestaureerd. ‘Dichte deuren zijn niet goed voor een kerk’, vertelt de heer Deng. ‘Nu kunnen de mensen weer een kijkje nemen in de kerk en genieten van de sfeer en oudheid’.

Bloeiend succes
Zijn liefde voor de kerk lijkt haast even groot als zijn liefde voor sushi. Dit blijkt al uit de glazen vloerplaat bij binnenkomst, waaronder een oud stuk vloer van de kerk te zien is. ‘Sakura’, de naam van de Japanse kersenbloesem, staat in Japan symbool voor de vergankelijke schoonheid. Blue Sakura is in volle bloei en zolang het in de kerk zit, zal de kerk niet vergaan. Zijn Japanse restaurant in de Nederlandse kerk is een groot succes geworden. Mensen komen uit alle regio’s van het land om deze bijzondere combinatie mee te maken. Dit is goed voor het monument en zeker ook goed voor Zwolle. Alle geloven genieten onder één kerkdak van hemelse gerechten. Volgens de heer Deng is het hoofdingrediënt van zijn succes de constante dagverse kwaliteit.